Haub og Drozdovskij vandt Scandinavian Open

26-04-2009
Af Jan Løfberg

Det blev ikke et "hverken-eller", men et "både-og" i Scandinavian Open.

IM Thorsten Michael Haub, Tyskland, spillede en lynremis på fire træk mod IM Simon Bekker-Jensen, Helsinge, og satte sig derefter til at vente, om det ville lykkes for den ukrainske stormester ratingsfavoritten Yuri Drozdovskij at besejre den lavest ratede, aalborgenseren Daniel Vesterbæk Pedersen. Situationen kan sammenlignes med, hvad der ofte sker i golfens verden, hvor den førende spiller sidder i klubhuset og afventer, hvorledes det går for konkurrenterne på banen.

Haub måtte finde sig i at blive indhentet. Drozdovskij vandt og nåede op på 8½ point af 11. En helt igennem velfortjent turneringssejr til de to spillere. Haub imponerede ved at opnå en stormesternorm, nærmest fra spids. Haub indledte med to gevinster og holdt dampen oppe turneringen turneringen igennem. Kun efter 7. runde førte han ikke K41s efterhånden traditionsrige turnering, der stiller store krav til deltagernes fysik. Den store, kraftfulde tysker var i hvert fald i stand til at klare udfordringerne. En overbevisende indsats af den 40-årige IM.

Drozdovskij er en ung stormester i midttyverne, der med kalkuleret professionalisme viste, hvorfor han har et styrketal på over 2600. I det nationale mesterskab har Yuri bevist sin kunnen, men alligevel er han langt fra det ukrainske OL-hold - og pudsigt nok findes der endnu yngre folk, som er i fortsat fremgang i det orange land.

Den 52-årige GM Carsten Høi tog grundigt revanche for sin helt igennem skuffende præstation sidste år. Med 6½ point delte han tredjepladsen med stormesterkollega Miroslaw Grabarczyk. Det er på det nærmeste grinagtigt, at Høis Elo-tal er under 2400, men efter indsatsen i Valby, er det fortid. Spændende bliver det at følge Carsten Høi i næste måneds Copenhagen Chess Challenge i Ballerup. Carsten har i hvert fald aldrig ladet sig afskrække af et hårdt turneringsprogram - i CCC spilles fire dobbeltrunder mod de tre, der var i Valby.

Turneringsarrangør IM Esben Lund, K41, måtte skuffende nøjes med en score på 50 procent. Det er naturligvis ikke optimalt at skulle skaffe sponsorer, sørge for spillerinvitationer, samle feltet, skaffe medhjælpere, og hvad der ellers er af praktiske funktioner i forbindelse med en international turnering. Og så midt i det hele lige koncentrere sig om spillet...

Turneringens to kvindelige islæt, WGMerne Natalia Zdebskaja, Ukraine, og Tania Sachdev, Indien, nåede aldrig at spille hovedrollerne på den sportslige front. Men det er naturligvis interessant at se to spillere fra verdensranglistens top-50 for kvinder. Med en spurt med 3/3 nåede Zdebskaja op på 6 point.

Sportslig var det småt med danske lyspunkter. Mon ikke Daniel Vesterbæk Pedersen er tilfreds med sin solide ratingfremgang...

Scandinavian Open 2010 er allerede programlagt. Turneringen spilles fra 10.-18. april - og på alle planer ventes turneringen at få vokseværk.
Copyright 2005-2008 Københavns Skak union.      DHTML Menu By Milonic JavaScript Kontakt : webmaster@ksu.dk | formand@ksu.dk