Hvordan kunne det gå så godt?

06-10-2003Topscorere på de enkelte brætter ved hold-DM blev:
1. bræt: Allan Stig Rasmussen, 7. hovedkreds med 6½ af 7
2. bræt: Benjamin Skjoldan, 1. hovedkreds med 7 af 7
3. bræt: Nikolai Korolev, 1. hovedkreds med 6½ af 7
4. bræt: Rune L. Pedersen, 1. hovedkreds med 6½ af 7
5. bræt: Alexei Hansen, 1. hovedkreds med 6½ af 7
6. bræt: Alexander Rosenkilde, 1. hovedkreds med 7 af 7
7. bræt: Martin Lee Lauritsen, 1. hovedkreds med 6½ af 7
8. bræt: Gitte Nielsen, 2. hovedkreds med 7 af 7.
Altså 6 topscorere til 1.hovedkreds fra bræt 2-7! - og ikke med bløde scorer. Uvirkeligt.

Vinderen har som bekendt altid ret. Vinderen har mulighed for at udtale sig krystalklart om hvorfor det gik som det gik, lave indviklede teorier om hvorfor 1.hovedkreds spillede så fantastisk og lave sjove teorier om, hvad der gik galt for modstanderne. Så holdlederen vil benytte lejligheden til at skrive en lille efterhistorie ovenpå DM-massakren. Hvordan kan man vinde 7-1 i gennemsnit over 7 runder, når man møder landets bredeste skakhjerner?

Der var en vis ratingforskel, javist, men alligevel. De fleste juniorer er jo kendt for at spille en del stærkere end deres aktuelle rating. En anden forklaring kan være, at vi i 1.hovedkreds blot er tilsmilet af det største svineheld i hele verden, og at vi derfor tilfældigvis har en masse talentfulde juniorer rendende omkring.

En forklaring kan også være, at nogle hovedkredse manglede mange af deres bedste spillere. F.eks. manglede Århus/6.HK Jacob V. Glud, men for mange afbud var ikke en klagesang jeg hørte meget til på Tjele.

Måske det også spiller lidt ind, at der i nogle klubber i Storkøbenhavn arbejdes nærmest halvprofessionelt med at uddanne juniorskakspillere. Skovlunde og Taastrup leverede næsten alle spillerne til dette års vinderhold, men også en del andre klubber gør et stort og godt arbejde for juniorerne, hvor motivation og pædagogik er i højsædet. Et andet vigtigt element er tilknytningen af stærke spillere i træningen, og ikke mindst IM Jacob Aagaard har efter min mening forsøgt at sætte en ny standard for skaktræning, som er kommet mange københavnerjuniorer til gavn (men Aagaard og andre IM/GM?ere gæsteunderviser dog også på f.eks. Tjele Efterskole, har jeg ladet mig fortælle).

De andre hold døde især på den store styrke i bredden hos 1.hovedkreds, med mange stærke spillere mellem 1700-2000. Og det værste er, at 1.hovedkreds kunne have stillet med endnu et stærkt hold, hvis det var tilladt og muligt, fx: Jacob Aabling-Thomsen, Michael Nielsen, Miriam F. Olsen, Peter Skovgaard, Thomine Stohlberg-Rohr, Carina E. Jørgensen, Sixten M. Thestrup og Christian Manley/Frederik Oest Møller. Dette hold ville have kunnet kæmpe med om medaljer (måske endda guld?! :-)

At vi kunne vinde ca. 7-1 hele vejen, skyldes selvfølgelig også at vi fik en god start, så både vi selv, og ikke mindst vore halvskræmte modstandere, blev klar over, at det var den vej vinden blæste. Koncentrationen lyste ud af alle, succes avler succes, og troen på egne evner voksede og voksede for hver runde. Til sidst virkede det nærmest sådan, at modstanderne kun turde drømme om at få remis, og ikke rigtig prøvede at vinde de få gevinststillinger de opnåede.

Et par forældre foreslog mig på stationen, da vi vendte hjem, et par regler, der kan sikre yderligere jævnbyrdighed mellem hovedkredsene i de kommende år:

Ingen spillere på holdene må have over 1800 i rating

Ingen spillere må modtage undervisning af IM/GM?ere

De bedste hold skal spille med tidshandicap

Det er ikke tilladt at have ex-russere på holdene

Der må max. være to spillere fra samme klub på hvert hold

Nå ? pjat til side ? det skal blive spændende at se hvad de andre hovedkredse har at byde på til næste år. Københavnerne får næppe lov til at vinde 49-7 igen (selvom det ikke helt kan udelukkes!). Især må man forvente at Århusområdet tager udfordringen op (kunne jeg se på deres ambitiøse holdleder, da vi til slut lykønskede hinanden med de opnåede medaljer).

Til næste år kan mange af spillerne i 1.hovedkreds have fået over 2000 i rating (og kan derfor ikke spille med da reglerne siger max. to spillere med over 2000), men mon ikke næste geled står parat? Men der kan meget hurtigt blive heftig konkurrence om de to +2000-pladser på holdet.

På seniorsiden dominerer Århus for tiden dansk skak, men mon ikke der sker noget gevaldigt i København på et tidspunkt?

Mange hilsener fra holdleder Brian Kristensen

Se sjove billeder, slutstilling og personlige scorer for alle spillere m.m. på www.tjeleefterskole.dk
Copyright 2005-2008 Københavns Skak union.      DHTML Menu By Milonic JavaScript Kontakt : webmaster@ksu.dk | formand@ksu.dk