Kulturborgmesterens tale

07-10-2002Der var mødt mange af de indbudte klubformænd, tidligere KSU formænd, KM'ere o.a. op på Københavns Rådhus. Kommunen holdt en reception i anledning af KSUs 75 års jubilæum

Københavns Kulturborgmester Martin Geertsen bød alle velkommen og holdt nedenstående tale, hvor han naturligvis supplerede med lidt bid hist og her.

Som kulturborgmester er det mig en stor fornøjelse at byde Københavns Skak Union indenfor her på Rådhuset. Det er altid morsomt at træffe mennesker fra de mange forskellige og spændende foreninger, der er i vores by. Og skakfolk er bestemt ingen undtagelse!

På persisk er ordet for skak ?shah?, der betyder konge. Og skakspillet er i sandhed kongen over alle spil. Det er en ældgammel sport, som stadig er spillevende og bliver dyrket af mange både i Danmark og i resten af verden.
Københavns Skak Union fejrer i år et jubilæum på 75 år. Det vidner vist om, at I er en slidstærk forening, der stadig trækker folk til og holder turneringer med stort fremmøde.


Skakspillet fascinerer ved at udfordre spillerne med strategisk overblik, psykologisk tæft og ikke mindst mod. Det nytter ? som regel - ikke at være en fedtspiller i skak. Der skal satses, hvis spillet skal give den nødvendige nerve, der tilfredsstiller spillerne såvel som tilskuerne. Alt sammen elementer, der er med til at give spillet spænding og dramatik.
 
Jeg vil med det samme tilstå, at jeg personligt har disse aspekter ved skakspillet til gode.
 
Inden for sportens verden er jeg - som nogen af jer måske ved - mest til fodbold. Ikke desto mindre vil jeg vove at påstå, at vi politikere i vores arbejde opererer efter nogenlunde samme opskrift som I skakspillere.

Hvis vi skal gøre vores ønsker gældende, må vi have et overblik over konsekvenserne af vores forestående politiske træk. Vi må handle med indlevelse og have modet til at ofre nogle ting for at få et bedre resultat, end hvad der umiddelbart synes som en gevinst.

At sammenligningen mellem skak og politik ikke er grebet ud af den blå luft vidner mange satiriske avis- og magasintegninger om. Stormagterne sammenlignes med skakbrikker og skakbrættet i sig selv er forvandlet til et verdenskort.
 
I nyere tid har den populære musical Chess gjort sit til at lade skak figurere som et storpolitisk magtspil.

Jo, skak er fascinerende, både som spil og som et oplagt billede på de konsekvenser, menneskers handlinger medfører.

Jeg ønsker jer et stort tillykke med jeres jubilæum.
Copyright 2005-2008 Københavns Skak union.      DHTML Menu By Milonic JavaScript Kontakt : webmaster@ksu.dk | formand@ksu.dk